Wat vindt er plaats tijdens een uitbarsting? 

 

Een vulkaanuitbarsting (of eruptie) gebeurt, in het algemeen, hetzelfde. Er stroomt lava van de vulkaanhelling af.

Soms wordt er as de atmosfeer in geslingerd en kommen er gassen vrij. De as deeltje zorgen ervoor dat er minder zonnestralen worden doorgelaten. De vulkanische gassen zorgen er juist voor dat de aarde haar warmte vast houd.

Een vulkaanuitbarsting kan dus gevolgen hebben op het klimaat.

 

Zoals ik eerder al heb verteld, zijn er verschillende soorten vulkanen. Iedere vulkaan barst op een andere manier uit. Een uitbarsting kan heel krachtig en explosief zijn, maar het kan ook heel rustig gaan.

 

Hoe een vulkaan ontploft, ligt aan het soort magma dat in de vulkaan zit.

 -> Als in de vulkaan vloeibare magma zit, dan verloopt de eruptie rustig.

Schildvulkanen hebben vloeibare magma. De uitbarstingen zijn daarom dus ook niet zo explosief. De lava kan namelijk makkelijk naar buiten stromen. Bij deze vulkanen stroomt de lava daarom ook over een groot gebied.

 -> Als een vulkaan geen vloeibare magma heeft, maar stroperige magma, dan is de eruptie explosief.

Stratovulkanen hebben taai magma. Bij een uitbarsting stijgt de lava langzaam op, maar het stolt in de kraterpijp. Deze raakt verstopt en belemmerd de uitstroom van meer opstijgend lava. Hierdoor word de druk in de kraterpijp groot. Op een gegeven moment is de druk te groot en komt deze vrij. Er worden dan klonten lava, as en giftige gassen de lucht ingeblazen.

Bij dit soort vulkanen kan er ook een pyroclastische stroom zijn. Dit is een gloeiend hete wolk die heel snel de vulkaan helling afgaat. Deze wolk is zo heet en verstikkend, dat niemand het kan overleven.